Stema Regatului României (1921-1947)

Stema Regatului României, întregit cu țările surori unite, se compune din trei scuturi puse unul peste altul: scutul mare, scutul mediu și scutul mic, dinastic.

Regatul României, 1921-1947 (poster)

Scutul mare – pe albastru, o acvilă de aur cu ciocul și ghiarele roșii, încoronată cu o coroană regală de aur, ținînd în cioc o cruce pedată de aur, ascuțită la extremitatea inferioară, în ghiara dreaptă o spadă, în ghiara stîngă un sceptru de aur cu vîrful în formă de crin; acvila română, armele regalității române.

Pe pieptul acvilei, scutul mediu, scartelat, cu insițiune între cartierele de jos, cuprinzînd armele țărilor surori unite:
– sus la dextra, armele vechiului Principat al Valahiei (cu Oltenia): pe albastru, o acvilă de aur cu ciocul și ghiarele roșii, ținînd în cioc o cruce pedată de aur, însoțită de un soare de aur la dreapta și de o lună-nouă de aur la stânga.
– sus la senestra, armele vechiului Principat al Moldovei (cu Basarabia și Bucovina): pe roșu, un cap de bour negru cu gura închisă, însoțit de o stea de aur cu cinci raze între coarne, de o roză de aur cu cinci petale la dreapta și de o semilună de aur la stînga.
– jos la dextra, armele vechiului Banat românesc al Severinului: pe roșu, peste valuri naturale, un pod de aur cu două deschideri boltite, construite din piatră cioplită, din care iese un leu de aur cu limba și ghiarele roșii.
– jos la senestra, armele vechiului Principat al Transilvaniei (cu Crișana și Maramureșul): albastru și aur, împărțit printr-o fîșie îngustă roșie, din care iese o acvilă neagră cu ciocul de aur, însoțită de un soare de aur la dreapta, de o semilună de argint la stînga; jos, șapte turnuri roșii, cîte patru și trei, cu cîte două rînduri de crenele și cîte două ferestre, cu porțile închise.
– în insițiune, armele vechiului Despotat al Dobrogei: pe albastru, doi delfini de aur afrontați, cu cozile ridicate în sus.

Peste toate acestea, scutul mic, scartelat de argint și negru, armele Casei Domnitoare de Hohenzollern.

Pe scutul mare, Coroana de Oțel a României.

Scutul e ținut de doi lei de aur, stînd pe arabescuri de aur.

În jurul scutului mare, colanul Ordinului „Carol I”.

Pe eșarfă albastră cu marginile de aur, de forma cordonului ordinului, deviza Casei Domnitoare de Hohenzollern, în litere latine de aur: „Nihil sine Deo”.

Pavilionul de purpură, cu marginile de aur, căptușite cu hermină, timbrat cu Coroana Întregirii.
Text preluat de pe pagina Asociația de Heraldică și Vexilologie din Banat.

Stema Regala scan mare - 1

Fundal transparent

Regatul României, 1921-1947 (mare) - fundal transparent

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.