Monumente de pe Tâmpa – Statuia lui Arpad

statuia-arpad-brasov
În anul 1896 statul maghiar a sărbătorit 1000 de ani de la venirea triburilor maghiare în Pannonia. Cu aceasta ocazie – rămasă în istorie drept Sărbătoarea Mileniumului – s-au desfășurat o serie întreagă de festivitati, s-au ridicat monumente comemorative etc. La Brașov, alături de alte manifestari, s-a ridicat un monument pe Tâmpa: “în legatura cu sarbatoarea ocuparii patriei în șapte puncte istorice importante ale tării vor fi ridicate monumente, din care unul urmeaza sa fie înalțat la Brasov”. După ce magistratul a hotarât sa permita ridicarea statuii, comisia permanentă a comunitătii centumvirale propune prin Friedrich Stenner, membru al comisiei, “respingerea propunerii magistratului si totodată recomandă elaborarea unui memoriu către prim-ministru, prin care să se ceară lămuriri: pe cine reprezintă figura care va sta pe coloană, dacă e o figură considerată istorică sau ideală, ce inscriptie va fi pusă pe coloană și în ce limbă și în ce loc al Tâmpei, astfel încât să se prevadă accidentele”. Se cere ca primul ministru să precizeze expres că “orașul nu preia nici o răspundere pentru îngrijirea sau eventuala întretinere a monumentului”. Se mai cere ca piatra să nu fie în nici un caz luată de la ruinele vechii cetati Brașovia și, în final, ca alegerea figurii reprezentate sa se facă astfel încât “sa fie agreată în acelasi fel de toate nationalitatile ce trăiesc aici”. Pe 30 septembrie 1895, este respinsă această propunere si se aprobă hotarârea magistratului de ridicare a monumentului, dar cu restrictiile menționate. Ca urmare, se va pune la dispozitie terenul si se va asigura exploatarea pietrei necesare.

Înălțarea monumentului a avut de depășit o serie de dificultați tehnice: panta accentuată a muntelui, lipsa unui drum de acces până în vârf, conditiile de teren de pe vârful Tâmpa etc. Pentru aducerea pietrelor necesare s-a construit un fel de funicular, care pornea din Valea Cetatii si aducea niste vagonete până pe culme; mecanismul era pus în miscare prin fortă animală. După unele informații neverificate prin documente, vârful Tâmpei a fost putin “înăltat”, pentru a putea primi monumentul. De asemenea, a fost luată în considerare probabilitatea unor intemperii, fixându-se în spatele statuii din vârf un paratrăsnet. Monumentul, ridicat în memoria lui Árpád, conducatorul triburilor maghiare de la 896, avea în final un soclu circular de 9,90 m înaltime, peste care era asezată o coloană de 6,5 m. În vârful acesteia a fost pozitionată o statuie, de 3,5 m, reprezentând un războinic. Statuia de pe Monumentul Mileniumului nu îl înfatișa pe Árpád, ci pe un razboinic din vremea sa, cum scria în Brassoi Lapok, din 5 martie 1896. În memoria colectivă s-a impus însă drept “statuia lui Árpád”. Așadar, construcția avea în total 20,3 m, iar costul final pentru înăltare s-a ridicat la 22 585 florini.

Pe 27 septembrie 1913, monumetul este avariat pentru prima dată în urma unei explozii. Autorii, Ilie Cătărău (basarabean la origine) și Timofei Kirilov, au plasat o bombă (dinamită) la baza soclului. Mai multe despre cine a fost Ilie Cătărău aici.
Pe 31 decembrie 1913 monumentul suferă a doua avarie fiind afectat de o furtună.
În 1916 părțile rămase din monument au fost detonate de către armata română în timpul campaniei din Primul Război Mondial (avansul trupelor prin Transilvania).

În Gazeta Transilvaniei s-a scris: “acum zace în ruine, deplâns de cei care credeau că prin statui de piatră și alte artificii milenare se pot cuceri țări și subjuga popoare”.
Ceea ce a rămas din monument a dăinuit circa o jumătate de veac, ruinele fiind loc de escalade și chiar folosite ca punct de observație militar; mai târziu elevii cercetași făceau excursii la edificiu, până când, în 1966, autoritățile comuniste au îndepărtat rămășițele monumentului. Astăzi se poate vedea fundația soclului.
(sursa 1 sursa 2 sursa 3 Ilie Cătărău)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s